Tegemoetkoming energiekosten voor bewoners zonder eigen energiemeter in Zeist

8 maanden geleden gepubliceerd

In Zeist krijgen bewoners die geen eigen energiemeter en dus geen eigen contract met een energieleverancier hebben, in 2023 een tegemoetkoming in de energiekosten. Deze bewoners hebben een zogeheten ‘blokaansluiting’ voor energie.

Aanvraag via verhuurder of vve-bestuur

Deze tegemoetkoming kan worden aangevraagd door de verhuurder van de woning of het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (vve). Dit kan nog tot en met 31 oktober 2023. Het geld wordt dan verdeeld onder de bewoners door de verhuurder of het vve-bestuur.

Voor zelfstandige woningen kan de tegemoetkoming oplopen tot meer dan 1.500 euro. Voor appartementen, oftewel onzelfstandige woningen, kan het bedrag oplopen tot meer dan 800 euro.

Reden voor de tegemoetkoming

Het Rijk heeft deze tegemoetkoming ingesteld, omdat bewoners met een blokaansluiting geen gebruik kunnen maken van het in 2023 geldende prijsplafond voor energie. De gemeente Zeist adviseert bewoners met een blokaansluiting om contact op te nemen met hun verhuurder of het bestuur van hun vve, als deze hierover zelf nog geen bericht gestuurd heeft.

Situatie bij wooncorporaties

Bij wooncorporatie RK Zeist is de tegemoetkoming aangevraagd en toegekend, en het bedrijf heeft haar bewoners hierover een brief gestuurd. Bij Woongoed Zeist is de tegemoetkoming niet van toepassing, omdat zij een vast contract met Eneco hebben waardoor de prijs voor blokwarmte en blokelektriciteit veel lager ligt dan de tarieven om voor deze subsidie in aanmerking te komen. Huurders van deze twee corporaties hoeven geen contact op te nemen met hun corporatie over de tegemoetkoming.