Week tegen Eenzaamheid in Zeist: Ontmoeting en Verbinding

8 maanden geleden gepubliceerd

Van 28 september tot en met 4 oktober wordt in heel Nederland de Week tegen Eenzaamheid gehouden. Deze week is bedoeld om bewustwording te creëren en ontmoetingen te stimuleren. Eenzaamheid kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd, en kan zowel mentale als fysieke gevolgen hebben. De gemeente Zeist roept daarom op tot actie en biedt diverse mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en sociale contacten aan te halen.

Week van Ontmoeting

Wethouder Laura Hoogstraten benadrukt dat de Week tegen Eenzaamheid vooral draait om ontmoeting. De activiteiten tijdens deze week, zoals buurttafels, creatieve middagen of gezamenlijk soep eten, zijn waardevol en bieden de mogelijkheid om onder de mensen te komen. Van 28 september tot en met 4 oktober zijn er tal van activiteiten in Zeist om ontmoeting en verbinding te stimuleren.

Reizende Tentoonstelling

In Zeist wordt in de komende maanden een reizende tentoonstelling gehouden met portretten en verhalen over eenzaamheid. Deze tentoonstelling laat zien dat eenzaamheid in verschillende vormen voorkomt en mensen van alle leeftijden kan treffen. De tentoonstelling start tijdens de Week tegen Eenzaamheid in het gemeentehuis en zal later dit jaar op diverse locaties te zien zijn.

Eenzaamheid Raakt Velen

Recente cijfers tonen aan dat 1 op de 7 volwassenen in Nederland zich sterk eenzaam voelt, terwijl nog eens 1 op de 3 Nederlanders er af en toe mee te maken heeft. Eenzaamheid kent vele gezichten en kan variëren van behoefte aan een breder sociaal netwerk tot verlangen naar diepgaandere relaties.

Signaalpunt tegen Eenzaamheid

In Zeist is een Signaalpunt tegen Eenzaamheid opgericht. Voel je je eenzaam of maak je je zorgen over iemand anders? Bij het Signaalpunt tegen Eenzaamheid Zeist kun je hulp vragen of ondersteuning inschakelen. Een zorgprofessional van MeanderOmnium zal contact opnemen.

Samen Tegen Eenzaamheid

De gemeente Zeist heeft zich in 2019 aangesloten bij het landelijke actieprogramma “Eén tegen eenzaamheid” van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit programma richt zich op het eerder signaleren en bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Gemeenten, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid werken samen binnen dit programma om eenzaamheid terug te dringen.